Uncategorized

Mihai Eminescu – poetul de aur al românilor

Când cineva spune ”Eminescu”, spune de fapt talent, unicitate, melancolie, și valoare. Ce alte cuvinte esențiale îl mai pot defini pe Eminescu? Dacă am sta și ne-am gândi, cu siguranță am găsi o sumedenie de însușiri ale geniului, fiindcă acesta, prin operele sale prețioase, și-a dovedit talentul și perseverența încă din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminovici, închinată memoriei profesorului său și apărută în broșură scoasă la moartea acestuia. Adevăratul debut al său are loc la 25 februarie 1866, la vârsta de 16 ani, în revista ”Familia”, când directorul acesteia îi va publica prima poezie, „De-aș avea… „, semnată pentru întâia oară ”Mihai Eminescu” (numele fiind schimbat din Eminovici în Eminescu). După această primă poezie, au urmat alte capodopere care l-au consacrat ca poet, dintre care amintim: ”Dorința”, ”Lacul”, ”Ce te legeni…?”, ”Atât de fragedă”, ”Glossă”, ”Luceafărul”, ”Revedere”, ”Mai am un singur dor” s.a.m.d.

Nu îl putem încadra pe Mihai Eminescu în categoria poeților de duzină, deoarece nici pe departe nu ar fi adevărat. Eminescu este poetul de aur al românilor, cunoscut pe plan național cât și internațional. Nu numai măiestria cu care și-a conceput poeziile l-a făcut recunoscut la un așa înalt nivel, ci și ambiția de a scrie atât de multe opere -care sunt adevărate capodopere ce conțin numeroase figuri de stil- într-un timp așa scurt. Poate că nu mulți știu, dar Mihai Eminescu a încetat din viață la numai 39 de ani. În ultimii săi ani de viață, s-a confruntat cu o boală numită psihoză maniaco-depresivă, și a fost internat în diferite ospicii pentru tratament. În ciuda faptului că a avut o perioadă activă din punct de vedere literar de doar 23 de ani, aceasta a reușit să scrie numeroase opere, valoroase pentru români.
Ar trebui să ne simțim mândrii că Mihai Eminescu a fost român, deoarece o persoană ca el este una la un milion. Să fim sinceri, câți ”Eminești” s-au mai născut de la el încoace? Așa e. Niciunul, pentru că el a fost unic. Felul său de a concepe scrieri romantice era nemaiîntâlnit, și nici până în ziua de azi, nimeni nu a reușit să îl întreacă cu vreo altă creație literară mai valoroasă.
Astăzi se împlinesc 169 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu. Au trecut atâția ani de la primele sale scrieri și până la ultimele, însă acestea încă trăiesc într-o perpetuă actualitate. Pentru mine, Mihai Eminescu este un model din punct de vedere literar, iar într-o zi mi-aș dori să ajung măcar jumătate din ce a fost el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s